El poble de Borgonyà es troba en el terme municipal de Sant Vicenç de Torelló, a la part nord-oriental de la comarca d'Osona. És situat a uns 540m. sobre el nivell del mar, al marge esquerra del riu Ter a la part interior d'un meandre encaixat.

Les instal·lacions de la fàbrica són a la part més propera al riu, mentre que la resta d'edificis que conformen el poble es dispersen, bo i enfilant-se cap als turons, envoltats d'arbres i jardins.

Fins al 1980 fou colònia industrial de l'empresa Compañía Anónima Hilaturas de Fabra y Coats. Com que els propietaris originals eren britànics, era coneguda - i ho és encara avui- per la colònia dels inglesos, malgrat que, de fet, aquests propietaris provenen de Paisley, localitat escocesa propera a Glasgow.

Extret del llibre Borgonyà - Una colònia industrial del Ter: 1895-1995 - Eumo Editorial

Història

El nom procedeix d'una masia i un santuari documentats des del segle XIII. El 1890 l'empresa Fabra i Coats, de capital català i escocès, va construir una fàbrica de filatures (al costat del riu Ter i una estació de ferrocarril de la línia Barcelona-Puigcerdà) i va crear una colònia de petits habitatges unifamiliars al seu voltant juntament amb una església, un economat, escoles, instal · lacions esportives i altres serveis. A causa del origen britànic de l'empresa, la població es coneixia també com el poble dels anglesos (o dels inglesos). La fàbrica va tancar les seves portes definitivament el 1999.

Borgonyà - Història

Borgonyà